Списък със задачиНа всеки един от нас се е случвало да е толкова затрупан със задачи, че в момента, в който си отвори очите сутринта, започва да му става лошо. Независимо дали става дума за работните часове, когато реално имате работа за години напред, а крайният срок е горе долу за вчера или пък за личните задачи. Стресиращо си е да знаете, че постоянно трябва да търчите на някъде по задачи и се чудите как точно ще сварите навреме. Когато най-после сте приключили с всичко се чувствате смазани, а една част от хората имат късмета да се чувстват и удовлетворени.

Как да улесним и олекотим дневната си програма?

1. Приемете, че денонощието ви няма как да е повече от 24 часа. Колкото и да не ви харесва тази идея реално нямате какво да направите по въпроса. Колкото по-бързо осъзнаете, че сте човек с някакъв лимит, а не супергерой, толкова по-добре за вас. Запитайте се “Какво толкова може да стане ако не свърша това сега?”. Ако отговорът е, че няма да стане нищо фатално, то можете да си позволите да забавите малко темпото и да си поемете глътка въздух. Знам, че за хората, които са свикнали да са винаги изрядни и всички задачи да са свършени, тази идея е плашеща, но животът не свършва ако не сте изпълнили всичко, което сте решили, че трябва да бъде свършено днес.

2. Научете се да преценявате кое е важно и кое не. Ежедневието ни е затрупано с адски много дребни нещица, които трябва да бъдат свършени. Преценявайте кое от тях наистина е необходимо и кое не е. Тези, които не са, можете да ги оставите за друг ден, когато имате повечко време. Уловката тук е, че трябва да се научите да не ви гризе съвестта, че отлагате едно – две неща.

Прекалено много задачи3. Помолете някой за помощ. За хората, които са свикнали да правят всичко сами си е направо ужасяващо да помолят някого за помощ. Не само, че това е един вид признание, че не можете да се справите сами, но и не вярвате, че друг човек може да се справи добре колкото вас. Ами и за двете не е точно така. Не е срамно да помолите за помощ ако не можете да се справите с нещо сами. Никой не очаква да сте гении във всяка една област. Позволете си да сте човек и не си стягайте сами каишката около врата толкова силно.

Ако пък се нагърбвате с всичко, защото не вярвате на околните, това ви пречи доста. Просто преценете коя от задачите си можете да помолите някой друг да я свърши. Независимо дали е за работа или извън нея. Все пак имайте малко вяра в хората. Може пък да ви изненадат.

4. Организирайте деня си. Ако сте претрупани със задачи и не знаете от къде да ги подхванете най-добре спрете за няколко минутки. Преценете кое трябва да бъде свършено днес. После помислете кое трябва да бъде свършено от вас. Организирайте деня си. Така си спестявате времето, в което иначе ще седите объркани и ще се чудите кое да подхванете. Ще имате ясна представа кое ще успеете да свършите и за кое ще трябва да помолите за помощ.

5. Отпуснете сеПланирайте малко време за себе си. Ако всеки ден сте на 100% и давате всичко от себе си постоянно колко време мислите, че ще издържите така? Вашето тяло и мозък имат нужда да си почиват. Отделете си по малко време всеки ден, когато да се занимавате с неща, които ви разтоварват. Няма значение дали ще гледате филм, ще излезете с приятели, ще играете някоя игра, ще медитирате, ще рисувате, ще пишете, ще бъдете със семейството си. Важното е да е нещо, което разтоварва вас. Така ще сте отпочинали на следващия ден, по-енергични и по-лесно ще се справяте с предстоящите задачи. Бъдете толеранти към себе си и не се насилвайте всеки ден да давате максимума от себе си. Поглезете се. Заслужавате го!

Споделете мнение

Loading Facebook Comments ...