3-ма приятели и 15 чувала боклук по-малко

3-ма приятели и 15 чувала боклук по-малко

Днес искам да ви разкажа за един млад екип, който на мен ми направи огромно впечатление. Група млади приятели са решили, където и да ходят из България да носят с тях по няколко чувалчета за отпадъци и да събират боклуците, разхвърляни из природата. След това, с надеждата да вдъхновят повече хора да го правят, създават и Фейсбук страничка със заглавие “Да Живеем в Чистота“.  В страничката всеки, който събере дори едно чувалче може да изпрати снимка, да каже коя местност е изчистил (дори това да е само градинката пред блока).

Нека да помогнем на тези хора и все повече от нас да се включат в тази инициатива. Ако всеки човек събере по едно чувалче само, България ще стане едно по-приветливо и уютно място.

На вас харесва ли ви като пътувате извън града, докато се наслаждавате на красивата ни природа, да видите торбичка закачена на клона на близкото дърво?

Изхвърлени боклуци в природатаХаресва ли ви да отидете до някое езерце и като погледнете към него да видите носещи се по водата пластмасови бутилки от бира?

А може би ви харесва като отидете на плажа да си постилате хавлията върху фасове и костилки от кайсии или пък шлюпки от семки? За шлюпките специално ми е любимо да видя някой да седне на пейка в градината и да си люпи семки направо на земята. У вас така ли правите?

Или пък ви е приятно като си ходите сутрин за работа вятърът да духне в краката ви торбичката от баничката на някого?

А дори не става дума за това колко е приятна гледката. Дори няма да отварям дума за това кое колко време после ще “живее” в природата.

Колко време "живеят" боклуците в природата

Това цялото нещо го правим НИЕ. НИЕ сме тези, които произвеждат всички отпадъци и наша е отговорността после да ги оставяме на определените за това места. И въпреки че често се чуват изречения като “Еми то гледай какво разстояние няма кошче”, това не е оправдание. Да, може и да няма кошче, но това не означава, че е нормално и възпитано да си изхвърляме боклуците, където ни падне.

Боклуци в горатаПредставяте ли си след още 50 години колко боклук ще има разхвърлян навсякъде ако продължаваме по този начин? Всички обясняват колко красива е природата в България, но стараем ли се някак да я съхраним такава? Каква природа ще оставим за следващите поколения?

Да, днес може и да ни мързи да си поносим празната пластмасова бутилка до кошчето, понеже е далеч, но само си помислете първо тази бутилка, заради 5-те минути мързел, колко време после ще се въргаля из природата и второ ако всички Българи правеха така, в каква мръсотия щяхме да тънем.

Моля ви, хора, нека повече от нас приемат присърце кампанията, която са започнали тази групичка приятели. Промяната трябва да дойде от нас. Най-вероятно хората ще се разделят на следните групи:

  1. Такива, които ще се мобилизират и ще събират чувалчета
  2. Такива, които ще съберат някое друго боклуче
  3. Такива, които просто ще спрат да изхвърлят боклуци безотговорно
  4. Такива, на които изобщо няма да им трепне нищо от казаното до тук.

За първите три групи – Браво! И точно първите 3 групи искам да помоля, когато видите някой от 4-тата група, направете му възпитана забележка, че си е изпуснал боклучето и че ееей там има кошче и може да го използва. Няма нужда да чакаме правителството да налага някакви санкции. Ние сме държавата! Не всички хора имат самосъзнание, но това не означава, че трябва да ги подминаваме и да ги оставяме да правят каквото си искат. Все пак замърсяват нашата земя.

P.S Ако сте на моето мнение и искате да живеете на едно по-чисто място, да мотивирате повече хора да събират боклуци или поне да не ги изхвърлят, където им падне, моля споделете статията.

Нека заедно изчистим България

Никога не е прекалено късно да направим нещата правилно

Споделете мнение

Loading Facebook Comments ...