На всеки един от нас се е случвало да бъде критикуван и от друга страна ние да критикуваме някой друг. Въпреки че сме наясно какви емоции оставя критиката у нас, когато някой я отправи по наш адрес, това не ни спира да критикуваме други хора. Те на свой ред трети. Дали обаче това е най-добрият начин, за да успеем да осъществим промяната, която искаме?

Какво се случва, когато изкритикуваме някого?

КритикаКритиката поставя човека срещу нас в режим на отбраняване и често пъти човекът започва да се защитава и оправдава, а не да осмисли казаното от вас. Зависи и от това колко сме критични можем дори да нараним гордостта на другия, чувството му за значимост, мотивацията му, а това най-вероятно изобщо не е нашата цел.

Бъръс Скинър, известен американски психолог, е доказал с експерименти, че животно, което е възнаградено за добро поведение ще се научи много по-бързо, отколкото ако бъде наказвано за лошо поведение. След време учените доказват, че това се отнася и за хората. Като критикуваме не създаваме дълготрайна промяна, а по-скоро предизвикваме негодувание и отрицателни емоции.

Как да променим поведението, без да критикуваме?

  • Опитайте се да обясните на човека до какви последици води това, което е направил.
  • Попитайте го има ли нещо, което го е затруднило. Може пък да не е знаел всичко необходимо или да му е трябвала помощ. Може да не е обучен правилно или да са възникнали независещи от него обстоятелства.
  • Обяснете каква е целта и значимостта на това, което прави. Повечето хора се стараят много, когато знаят, че им е възложена отговорна задача. Особено пък ако знаят, че ако се справят добре ще бъдат похвалени.
  • Превърнете задачата в игра, така че да бъде приятна и заложете някакви правила за играта.

Ще ви дам един пример. Представете си, че работите в офис, но хората не се стараят да си го поддържат чист и спретнат, а това ви дразни. Идвате един ден на работа и се спъвате в кабел,чието място далеч не е на средата на пътя и започвате да бучите “Защо е тука това нещо? Как може да сте толкова мърляви? Толкова ли е трудно да се премести?” и тн. Хората се стряскат, стават да преместят кабела, но в тях остава едно негативно чувство от ситуацията, а и едва ли след седмица при същата случка ще се сетят да го приберат пак.

критика или неКакво можете да направите?

Бихте могли да си организирате един ден в седмицата 10 минути почивка следобед, в която всички задружно да си почистите работните места, да приберете мръсните чаши от кафе и празните бутилки. Направете си го като традиция. Дори след това за добре свършената работа може да вземете една кутия бонбони да се почерпите, че си поддържате така приятна работната обстановка.

Какво се получава?

Офисът е подреден, колегите са се разсеяли малко от работата и са си починали, всички са с позитивни емоции от случилото се и няма никой с накърнена гордост. Какво по-хубаво от един толкова позитивен резултат?

Какво трябва да променим у себе си?

  1. Позитивно поведениеПърво трябва да успеете да си замълчите в този момент и напиращите лоши думички да си останат само в главата ви. Овладейте емоциите си.
  2. Опитайте се да разберете какви са причините, които са довели до неприятната ситуация.
  3. Помислете си какво бихте могли да направите, за да възпитате един позитивен навик в колегите си и да не се стига повече до подобни неприятни ситуации.
  4. Каквото и да правите или говорите, придържайте се към добрия и приятелски тон.
  5. Възнаградете положените усилия. Независимо дали ще е с “Браво”, дали ще е с общ е-мейл, дали ще е с кутия бонбони или нещо друго.

Това важи не само за работната среда, но и за отношенията с хората навсякъде. Няма значение дали са ви колеги, приятели или семейство. Те са хора и си имат чувства. Вие умирате ли си от кеф някой да дойде и да започне да ви хока “Ти защо го направи това по тоя начин? Как може да си толкова недосетлив?” и тн? Предполагам, че не.

Е, разбира се, има си и такива инати и твърдоглави хора, че нервичките ви ще са подложени на сериозен тест, но пък ако успеете после ще сте адски доволни и горди със себе си. Сигурна съм, че можете да намерите поне няколко начина да разрешите проблемната ситуация като накрая всички ще бъдат усмихнати и доволни. Не винаги ще се получава от раз, но и в 50% от случаите да успявате ще е страхотно постижение!

Ще се радвам да споделите какво мислите в коментарите отдолу.

Споделете мнение

Loading Facebook Comments ...