Най-после и аз го направих! Сещате ли се за филма EuroTrip? Откакто съм го гледала преди над 10 години, ми е мерак да тръгна нанякъде с колата. В един момент обаче трябва да работиш, за да имаш пари, но пък като работиш, не ти остава време и винаги си казваш “Е, хайде догодина”. Е, 2019-та беше моята година 🙂

Как се надъхах за roadtrip с кола ли?

Roadtrip to Warsaw

Като всяко друго нещо… напълно случайно 😀 С един от най-близките ми приятели още март месец си купихме билети за концерт на Пинк. Не си падам много по цялата блъсканица на концертите, но тя прави шоу и си бях решила, че на нейн концерт искам да отида. Та, проверихме къде какви билети има и се оказа, че във Варшава са останали билети за пред сцената, при това на сносни цени. Самолетните билети също не бяха скъпи – по 300 лв двупосочен на човек. Купихме си билетите за концерта и започнахме да си купуваме самолетните, когато нещо невидимо ме цапна по главата и ми прошепна “я провери колко километра са”. Оказа се, че са към 1600 км. Сметнахме го двупосочно с горивото и се оказа, че цената щеше да е същата ако тръгнем и с кола.

Тук идва моментът да отбележа, че задължително имате нужда от лудо другарче. Много съм благодарна, че имам в обкръжението си достатъчно луди хора, че да ми се връзват на различните щуротии. Та решихме, че ще е мега готино да тръгнем с кола и да видим още някакви места. ЙЕС!

Ето го и графикът на пътешествието ни

  • 13-ти тръгване от Варна и пристигане в София. Нощувка
  • 14- ти сутринта тръгване от София към Белград. Нощувка
  • 15-ти тръгване от Белград и към Виена. Две нощувки
  • 17-ти тръгване от Виена към Варшава. Четири нощувки
  • 20-ти – КОНЦЕЕЕЕЕЕРТ
  • 21-ви тръгване от Варшава към Бърно. Нощувка
  • 22-ри тръгване от Бърно към Братислава. Разходка 4 часа и продължаваме към Будапеща. Две нощувки
  • 23-ти тръгване от Будапеща към София. Нощувка
  • 24-ти тръгване от София и прибиране във Варна

Как да се подготвим за пътешествие с кола из Европа?

Първо, поговорете с другарчето си дали е от пътешествениците, които искат да влизат във всеки музей или предпочита да обикаля из града, за да добие представа за атмосферата и културата. Ние и двамата предпочитахме да обикаляме из града, което допринесе за липсата на конфликти и постоянни спорове къде да се ходи. Това е важно да го уточните, защото на база на това можете да прецените колко време ви е нужно във всеки град, през който ще минавате.

Второ, проверете на колко километра един от друг са градовете, в които искате да спирате и колко време ви дава Google Maps. На места може да са много километри, но само магистрали, а на места може да са малко километри, но еднолентови пътища със завои. Така че гледайте часовете в Google Maps и си добавете спирки за почивки и зареждане. А ако ще минавате граница с държава, която не е в Европейския Съюз (при нас това беше Сърбия), сложете си по минимум 1 час на граница. Ако пътят ви става прекалено много, направете си нощувка някъде по-рано. Ние затова спряхме в Бърно, че щяха да ни се съберат над 15 часа път иначе.

Трето, нужно е да проверите дали всички страни са в Европейския Съюз. Първо, за да знаете къде може да имате забавяне и второ, за да си свалите Offline карти за навигация. Освен ако не искате яко да ви таксуват за мобилни данни, но не се препоръчва 😀 Ние ползвахме приложението Here. Супер удобно е и си работи без проблем. През целия път го ползвахме offline.

Четвърто, проверете всяка страна дали е с винатка или тол такса и каква валута приемат. За винетките – купувайте си ги СЛЕД като минете границата. Оказва се, че навън не е като при нас – една и съща цена, откъдето и да се купи. Извън България като минавате границата, ако искате да си купите винетката преди границата или точно на границата, цената е двойна. Така беше като минавахме от Чехия към Словакия. В Чехия искаха да ме таксуват 18 евро, а бях проверила преди това, че струва 10 евро. Минахме границата и на първото магазинче за винетки си купихме за 10 евро. Та, проучете ги тези неща предварително. Ето и сайтът – https://www.tolls.eu/

Пето, проверете задължително паркингите. Почти навсякъде паркингите бяха платени. По улиците има синя, зелена зона, зона за живущи и тн. Естествено имат и различна маркировка, която никъде не е описана каква е. В Братислава при 3 различни вида маркировка, естествено, че спряхме на забранения вид 😀 За наш късмет, мина един възрастен господин, който почти не говореше английски, но ни покани да спрем пред неговата къща. Пътувате ли навън, не трябва да се притеснявате да питате местните, че иначе глобата може да се окаже тлъста.

Шесто, проверете лимитите на кредитната си карта. Моето другарче – Тео, има кредитна карта и ползвахме навсякъде нея за плащане. Иначе щеше да е зор да носим 6 различни валути и то да сметнем предварително колко ни трябва от всяка. Неговата карта няма такси, но има друга уловка. Последния ден на няколко пъти не ни даде да платим с картата. Оказа се, че има и лимит на брой плащания за седмица – в неговия случай 40. Та, проверете какъв е вашия лимит и го увеличете ако прецените.

Седмо, научете се да зареждате сами колата си предварително 😀 Или пък не се научавайте и си излизайте от комфортната зона всеки път, когато трябва да молите човек, който не говори английски, да зареди колата ви. 😀 Просто навън навсякъде бензиностанциите са на самооблужване. Накрая на пътешествието вече се бяхме научили… така де… Тео се научи, но в началото всеки път ходех да моля да ни помогнат. Ползвах описателни дълги изречения на английски, за да обясня, че имам нужда от помощ за зареждането на газ, а те ми смъмряха нещо на скороговорка на техния език. Накрая открих, че печелившото изречение от моя страна е “LPG – HELP” 😀 Промърморват си нещо, но накрая идват да помогнат. В деня, когато реших да се науча аз, нямаше коли зад мен или поне така си мислех. Явно беше дошла кола и един джентълмен дойде иззад гърба ми, изтръгна накрайника за зареждане от ръцете ми и го тикна в резервоара. Та дами, можете и този метод да ползвате 😀

Осмо, докато единия кара колата, другия може да търси в Google “Top things to do in…” (гледайте да сте в Европейския Съюз като си ползвате мобилните данни). Правите си един списък в Google Maps и добавяте всички места, които ви харесват. След това добавяте и хотела си. От там нататък вече е много лесно да прецените в какъв ред да посетите местата. Зареждате от Google Maps вашия списък и на картата се показват пинчета на всички места, които сте отбелязали преди това. Супер лесно, бързо и удобно е за организиране на обиколката в града.

А как беше нашето пътешествие?

Супер, мега, хипер яко! Когато с някой си паснеш какво искате да гледате, колко искате да вървите на ден, какво да хапвате, имате еднакъв бюджет, то пътуването е рай! Ако е и луда глава, за да пеете в колата, докато пътувате 8-10 часа, още по-добре! Добре де, Тео пя, аз грачих… ама пък се раздадох 😀 Концертът беше феноменален, но разбира се преди това ни валя брутален дъжд, та чакахме 6 часа с мокри чорапи, но си заслужаваше. Имам и една тънка глобичка от 80 лева за превишени километри, та внимавайте.

Колко струваше?

Е, няма как да минем без този въпрос, нали? Общо взето се събрахме в 2000 лв на човек – спане, път, паркинги, винетки, такси, концерт, храна, глоба, подаръчета… абе всичко. Пътят само излезе около 700 лв общо.

Ако ви е интересно как мина нашето пътешествие и какво според нас си заслужава от обиколените градове, ето описания по дни със снимки:

Надявам се вашето пътешествие да е още по-яко от нашето и тези съвети да са ви улеснили малко подготовката! Обикаляйте, пътувайте, създавайте си нови спомени, защото “Светът е книга и тези, които не пътуват, четат само една страница“.

P.S. Ако имате лудетини, които обмислят да направят пътешествие с кола нанякъде, споделете статията 🙂

Споделете мнение

Loading Facebook Comments ...