Забелязали ли сте колко често ваш пряк ръководител, супервайзор или пък шеф се заслушва в идеите, които давате? И изобщо имате ли право да изказвате мнение или пък да предлагате някоя идея? За мое огромно щастие на настоящата ми работа шефовете се заслушват в това, което предлагат “нисшестоящите”, но имам опит от предишни места, където по-успешно би ви разбрала стената отколкото шефа.

Мислещо същество или просто роботизиран изпълнител?

Отново ще се върна на старомодния мениджър и ще ви разкажа една ситуация, а вие като мислещи странични наблюдатели ще си направите изводите самички.

Започвате работа на ново място и сте адски ентусиазирани да научите нови неща, да се развивате, да сте ценен кадър и да допринесете за развитието на компанията. Първи ден – страхотен! Нови готини колеги, офисът е приказка, всичко изглежда обещаващо. Започвате да учите новите неща, задобрявате, навлизате в материята, но в същото време сте принудени да работите по един и същи начин с още 60 човека при положение, че работата изисква креативно мислене. Това започва да ви товари. Всеки ден едно и също, по един и същи начин. Ден след ден, седмица след седмица.

На кого си мислиш, че говориш?Вие обаче искате да мислите и се ровите да намирате по-добри начини да си вършите работата. Със задълбочените знания идват и нови идеи. Осмелявате се да споделите идеите си с човека над вас и реакцията, която получавате е крайно мотивираща. Да ама не! Получавате един поглед все едно “Кой си ти да даваш идеи на МЕН?”, а човекът дори и не си прави труда реално да се замисли дали идеята ви пък всъщност не е добра.

В крайна сметка от вас се иска да си седите на работното място, да работите по установените стандарти и да изпълнявате нормата. Защо изобщо си позволявате да мислите?? Но пък иначе постоянно ви обясняват как проактивните служители се ценят повече… леко се получава несъответствие.

Различни ситуации при споделяне на идеи

1. Тази идея вече е пробвана. Е тогава обяснете на човека с мил тон, че това вече е пробвано и резултатите са еди си какви. От това какви са резултатите на него може да му хрумне пък друга идея. Или да се сети как по друг начин да се реализират нещата.

2. Смятате, че идеята е глупава. Няма глупави идеи. Има недообмислени. Не казвайте на човека “Това е тъпо”, “Ти луд ли си”, “Ако обичаш гледай собствената си работа и остави мисленето на мен”. Ако наистина имате реални аргументи, защо идеята не е добра – обяснете ги. По този начин вашият човек учи нови неща, вижда ситуацията от различен ъгъл и може да го насочи как да си подобри идеята.

3. Не сте сигурни дали идеята е добра. Ами тествайте! Или потърсете данни в интернет. Поразровете се. Но така или иначе тест за вашата компания с вашите цели е най-добрият вариант. Тествайте изолирано, така че да не рискувате много, но в същото време получените резултати да говорят достатъчно.

4. Може би в идеята има нещо добро. Съберете се екип и си направете главоблъсканица. Тоест съберете се и обсъдете. Така се раждат най-добрите идеи. Един казва едно, друг второ, на трети му хрумва как да обедини двете.

5. Идеята е супер. А дали? Реално на вас може много да ви допада, но хората са различни. Не се втурвайте да прилагате новата идея на всякъде от раз. Все пак първо тествайте и вижте резултатите.

Но в крайна сметка колкото и гениални да са нашите висшестоящи (а те явно са, щом са успели да изградят успешен бизнес или пък екип), просто не е реалистично да вярваме, че могат да мислят колкото 10 човека примерно. А още по-малко пък ако фирмата е голяма с много звена.

Не само, че е добре да се заслушвате в хората, с които работите, но и дори трябва да ги провокирате да имат идеи, да бъдат креативни, да се подобрява работата с всеки изминал ден. Все пак ако някоя идея може да увеличи приходите, намали разходите, повиши производителността или мотивира служителите, а вие просто не сте я чули няма ли да ви е яд? Или ако някой конкурент я реализира преди вас само, защото не сте имали време да поговорите с креативните си колеги?

В крайна сметка хората, които изпълняват работата са тези, които забелязват малките промени в пазара или промените в тенденциите. Да, не винаги идеите са блестящи, но доста често от една не добре оформена идея се ражда нещо полезно. Просто работете заедно с хората си и изглаждайте идеите заедно.

Споделете мнение

Loading Facebook Comments ...