Колко пъти на ден ви се случва да измрънкате нещо недоволно или да ви се развали настроението, или направо да използвате нецензурирани не много мили реплики? Имам един въпрос към вас. Това по някакъв начин помага ли ви?

Винаги се оплакваме, че управлението е лошо, на работа много ни измъчват, не можем да се наспиваме, шефовете ни напрягат, заплатите не си заслужават, навсякъде има боклуци, здравната система, безработицата, задръстванията и още безброй други неща. Това оплакване освен, че се концентрираме върху всичко негативно и сами се отдалечаваме от вътрешното си щастие по някакъв начин оправя ли ситуацията?

Ммммм… не

Докато продължаваме да разсъждаваме по този начин нищо няма да се промени. Винаги ще намираме проблеми, винаги ще сме ядосани, изнервени, навъсени, нацупени, накривени, а честно казано от това просто няма смисъл. За да успеем да променим света обаче първо трябва да се вгледаме в себе си.

Промени мислите сиТипичното клише – Намирайте позитивната страна! Знам, че сега най-вероятно въртите очи и си казвате “Е**ти клишето”, но нека да ви дам пример. Във Варна направиха (е, още го правят) ремонт на центъра. Наредиха паветата, пренаредиха ги и естествено пак са кривички, но вместо всеки ден като отивам към работа да си мисля “Абе тия едно нещо качествено няма ли да направят? Как може да са толкова некадърни?!” си мисля “О, така даже е готино. Като вали мога да си вървя по по-високите части и няма да газя във водата”. Каква е разликата в двете ситуации? Естествено, че това, което си мисля, няма да изравни паветата. Какво си мисля влияе единствено на мен и на моето настроение. Вместо от сутринта да съм като буреносен облак предпочитам да си запазя веселото настроение. Пък ако успея да заразя още някого с добро настроение още по-добре.

Друг пример от ремонтната дейност във Варна. Сигурно е излишно да казвам, че повечето хора са меко казано недоволни от това, че центърът изглеждаше сякаш са ни бомбардирали, както и от задръстванията, понеже се правеха едновременно ремонти на няколко главни булеварда. Е, разбира се, че не е приятно. Направо си беше кошмарно. Навсякъде се чуваха само псувни и клаксони. Това не е нещо, което би променило ситуацията, но пък си е супер фактор да ви развали настроението. Но в крайна сметка като искаме ремонтирана Варна и да ни е хубаво в града все пак трябва да минем през малко мъки. Все пак ремонтите се правят, за да може след това всичко да е по-добре. Както е казал народът “Трай бабо за хубост”.

Променете ъгъла, от който гледате на нещатаНе е реалистично да вярваме, че с магическа пръчка за един ден всичко ще е като ново. Всеки от вас е правил ремонт и знае каква мъка е. Обаче като не е на наш гръб е лесно да се оплакваме и да не оценяваме. Когато на мен ремонтът ми предизвиква някакви неудобства, си казвам “Еее сега е малко кофти, но след месец-два ще е много по-хубаво” вместо да започна да изреждам всички роднини на кмета и областната управа. Замислете се само едното и другото как се отразяват на ВАШЕТО настроение. С псувни става ли по-малко задръстването? Не! Изнервяте ли се? Да! Нещо променяте ли? Единствено вътрешното си състояние. И ако за всички подобни малки неща реагирате така негативно, в края на деня сте скапани и изнервени и дори е вероятно да си го изкарате и на някой друг. Има ли смисъл?

Промяната на мислитеРазбира се, че няма да успеете от раз да промените начина си на мислене. Много е трудно, но с упоритост малко по малко нещата се случват. Просто не трябва да се отказвате. А знаете ли колко е хубаво да не се чувстваш постоянно изнервен за нещо? Определено си заслужава усилията. И аз понякога залитам към негативното и мрънкането, но се опитвам да си ударя един имагинерен шамар и да се вкарам пак в пътя. В крайна сметка мозъкът си е наш и ние преценяваме какво да му позволим да си мисли и какво не.

Когато се научите да сте позитивни и да търсите хубавите неща, опитайте се да го покажете  на другите. Бъдете активни. На мен лично ми доставя огромно удоволствие като имам възможност да помогна на непознат (за познати дори няма да коментирам). Независимо дали е жена с количка, която се опитва да слезе от автобуса, някоя баба или дядо не се чувства сигурен да тръгне да пресича улицата, да спра на пешеходна пътека и да пусна пешеходците, в задръстване да направя място на човека от малката пресечка, когото никой не го пуска да се включи в движението, на възрастния човек по стълбите, който е с бастун, но носи огромна тежка чанта и тн. Все малки и елементарни жестове са, но замислете се. Ако вас не ви пуснат на пешеходната пътека се изнервяте. После като се качите да шофирате, вие правите същото, понеже вас не са ви пуснали по-рано. По този начин се разпространява този тип на поведение.

Използвайте усмивката си, за да промените светаТова ли искаме наистина?

Ами да ви кажа на мен не ми пука, че не са ме пуснали да пресека. Въпреки това тъпо, упорито и наивно ще продължа да правя път на хората дори и само малка част да връщат жеста. Влезли сте в магазин и не са ви казали “Добър ден?” Ами кажете го вие. Не се поддавайте, когато някой е бил груб или невъзпитан към вас. Не попивайте негативизма! Бъдете активни в мисленето си и продължете да давате добър пример. Ако всички прихващаме лошото как очакваме да видим положителна промяна около нас? А все пак от някъде трябва да се започне. Най-лесно е ако започнем от самите себе си и спрем да търсим вината все в другите.

Тази тема е доста всеобхватна, но едва ли на някого ще му се чете километрична статия. Има много неща, които реално зависят от нас, но просто хората са научени все да гледат лошото, да се оплакват, да са недоволни. Защо? Как се чувствате зависи от вас и от това, което си мислите. Но всичко е във вашата глава. Да, обстоятелствата не винаги са страхотни, но въпреки това от нас зависи как ще ги пречупим през собствените си разбирания. Вие избирате дали да сте щастливи!

Ако това, което прочетохте ви е накарало да се замислите поне малко и сте съгласни с това, ще съм много благодарна да споделите статията. Нека се опитаме да променим нещата, както за самите нас, така и за хората около нас.

Малките промени

Споделете мнение

Loading Facebook Comments ...