Случвало ли ви се е да отидете някъде на обучение или пък от фирмата да ви обучават, а в главата ви да става каша? Заливат ви с информация, не запомняте и половината от нея и започвате да се чудите дали проблемът е във вас. Ами не е!

Има си специфики в начина на запомняне на нови знания и в повечето случаи те изобщо не зависят от вас. Работа на трейнъра/презентатора/обучаващия/лектора е да направи така обучителната програма, че да запомните по-голямата част от нея.

пирамидата на Дейл

Какви изводи можем да си направим за обученията:

  • никога не разчитайте само на текст
  • винаги давайте примери с картинки и графики. Трябва да има някакво графично визуализиране
  • обяснявайте докато показвате
  • дайте им да напишат примерно какво са разбрали или просто да го кажат. Можете да си направите и дискусия по темата
  • дайте им практическа задача, за да могат сами да опитат, докато вие ги наблюдавате

Замислете се вие как учите и запомняте най-лесно. Когато някоя забавна картинка примерно с интересен цитат ви направи впечатление, я помните по-лесно отколкото ако текстът е просто написан сред останалия, нали?

Как се реализира ученето в мозъка?

НеврониВ мозъка предаването на информация и ученето става чрез предаването на електрически импулси между невроните. Учените твърдят, че в мозъка има над 100 милярда неврона. Колкото по-силни са взръзките между невроните, толкова по-добре помним дадена информация. Връзките стават по-силни чрез повтаряне или пък ако свържем това, което вече знаем с новото. Това е и причината по-лесно да запомняме нови неща, когато ни се даде пример с нещо от ежедневието. Връзките обаче отслабват ако дадена информация не я използваме (както например повечето неща, които сме учили в гимназията и университета). Какви изводи можем да си направим от това:

  • давайте примери с елементарни неща от живота. Един кратък пример: в университета учихме компютърни архитектури и в една от лекциите се говореше за конвейрност на процесите при процесора (мисля… отдавна беше). Спомням си, че когато лекторът го рисува беше като торта на етажи. Така и го обяснявах на една колежка вечерта преди изпита. То пък взе, че се падна на изпита. Излизаме и колежката ми казва “Добре, че вчера ми го обяснява това. Само твоята торта ми беше в главата”. Нещата, с които сме свикнали от малки помагат изключително много в ученето на нови неща. И особено в ученето на неща, които не виждаме и не можем да си представим.
  • повтаряйте, докато запомните добре. Рядко от едно четене се запомня нещо ако ни е крайно непознато. Изискват се няколко повторения, за да се запомни. Може да е по-различен начин. Напишете го, разкажете го, нарисувайте го, направете си го на меме.
  • повтаряйте периодично. Връзките между невроните отслабват. За това и знания, които не сте използвали с години се забравят, но една малка част от тях остават в мозъка. Просто изискват периодично припомняне.

Каква е моята структура за обученията?

1. Минаваме презентация или написан гайд за новия материал.

2. Задаваме си въпроси за нещата, които не са станали ясни.

3. Оставям 1 ден, за да може информацията да се “понамести”.

4. На следващия ден моля човека, когото обучавам на свой ред да обучи мен. Т.е. минаваме през материала пак, но този път ми го разказва той. Така мога да видя кое не е разбрано и да го обясня пак, както и да видя дали някъде нещо не е разбрано грешно. Това е важно, защото ако информацията се запамети грешно и се повтаря така, после много трудно може човек да се отучи.

5. Давам практическа задача, която след това проверявам и ако има грешки обяснявам къде са.

6. Няколко дена повтаряме старите неща докато едновременно с това взимаме и малко нов материал

Важно е да не се засипва човека с нова информация, защото така спира да асимилира. Дайте му само най-важното в началото. Нека усвои него и след това надграждайте.

Колко трябва да трае едно обучение?

45 минути обученияЕто това е нещо, за което постоянно споря. Мислите ли, че случайно часовете в училище и университетите са по средно 40 мин? Не. Според учени това е времето, през което можем да останем концентрирани. След това вече се разсейваме и е неефективно да седим в залата, а да си мислим какво ще похапваме за вечеря.

Ако имате да правите дълги обучения с много информация най-добре през 40-45 минути правете почивки. 5-10 минутки са достатъчни, за да може обучаваният да се върне концентиран и готов да поема нова информация.

Ако не положим усилия да обучаваме ефективно, как после ще искаме от служителите/учениците/студентите да знаят, ако дори основите не сме обяснили добре?

Ако имате с какво да допълните статията или просто искате да изкажете мнение, заповядайте да го направите в коментарите.

Споделете мнение

Loading Facebook Comments ...