Често ми се случва колеги и приятели да ме питат “Как успяваш да се концентрираш на работа?”

Представете си как се опитвате да направите примерно месечен репорт със статистики (мразя ги!), смятате постигнатите резултати, но в това време скайпът ви не спира да мига и виждате, че цифричката, която показва колко човека ви пишат нараства и старателно ви изкушава да цъкнете и да погледнете. Отделно колега решава, че е по-удачно да ви побутне с пръстче и да ви попита нещо или пък направо започва да ви говори без даже да погледне какво правите. 5 минутки по-късно друг колега идва да ви викне за работна среща и вие вече сте пред нервен срив, че ще опетлаете статистиките или че няма да можете на време да приключите.

Дишайте! Има си решение за всичко. Уловката е, че просто изисква време и постоянство да си изградите концентрацията като навик. За някои от вас ще е по-лесно, за други по-трудно, но всеки един от вас може да го направи и дори да ви остава време да си разцъкате за разнообразие Facebook или пък някое клипче в Youtube.

Ето няколко трика как да сте по-концентрирани на работа

Така нареченото пръстче

Трик за концентрация с пръстчеДоста често колеги директно започват да ми говорят без да погледнат какво правя. Ако примерно чета нещо или пиша и съм на средата на изречението си е доста разконцентриращо. Тук идва ролята на пръстчето. И не, не е средното! Когато някой ми подвикне, а аз съм на средата на нещо, без да отмествам поглед и внимание от това, което правя, просто вдигам ръка с изпънат показалец все едно казвам “Дай ми една минутка” и инстинктивно човекът, който иска да ми каже нещо изчаква. Този семпъл жест значително помага да си двършите, това което сте започнали и в същия момент колегата ви да не обиди.

Дразнителят скайп

За справяне с разсейващия скайп има доста варианти:

 • skype-logo-feb_2012_rgb_500Ако участвате в групови чатове, където всеки поства я смешно клипче, я картинка, я някой виц винаги можете да си спрете Известяванията (т.е. да не ви светва скайпа) и когато прецените, че ще си дадете почивка да влезете в групата и да видите дали някой не е постнал нещо.
 • Ако ви пишат много хора по работа, вярвайте ми, нищо не е на живот и смърт. Ако е, ще ви звъннат. Иначе просто си наложете, че няма при всяко светване на скайп веднага да гледате. Довършете си това, което правите и отговорете тогава на съобщенията.
 • Махнете повечето известявания. Няма нужда да знаете кога всеки влиза на линия.
 • Ако волята ви е слабичка, минете на Do Not Disturb и така поне по-малко хора ще ви пишат.

Предупреждение

do not disturbАко знаете, че ще правите нещо, за което тайно се надявате да не ви прекъсват, просто предупредете. Има няколко варианта как може да стане това:

 • групов чат
 • просто да го кажете ако сте в малък колектив
 • сложете си бележка на бюрото / работното място

Отбелязвайте си

Не винаги можете да спрете хората да ви разсейват. Случва се да дойде някой с наистина важен казус или пък, за да може да продължи работа да трябва да му обърнете внимание. Все пак не искаме да възпрепятстваме работата на останалите. За това просто си отбелязвайте до къде сте стигнали, за да не се налага после да губите 5 минути да се сетите.

 • Лепящи листчетаАко четете статия онлайн, маркирайте с мишката реда, до който сте стигнали
 • Ако пишете нещо, надраскайте едно изречение какво следва, за да не ви избяга добрата идея
 • Ако смятате фактури отбележете си примерно с цветно кламерче до къде сте стигнали
 • Лепящите листчета вършат работа и в много други случаи

За всеки тип работа си има някакъв вариант. Изключвам лекарите. Там не е много добре да губят концентрация.

Научете се да игнорирате

Игнорирайте шумаТова ще ви отнеме най-много време. Но ако сте в шумна среда, а да работите със слушалки и музичка не ви помага, то просто ще трябва да се научите да игнорирате шума около вас. Припомнете си като бяхте малки и играехте любимата си игра, а вашите родители ви викаха за вечеря, просто им подвиквахте “Ей сега” без грам да се разконцентрирате. А понякога дори и нямахте спомен, че са ви викали и вие сте отговорили. Опитайте се да постигнете същото и на работа.

В крайна сметка разсейващи елементи винаги ще има и няма как да ги елиминираме. От нас зависи да намерим начина да не им позволяваме да ни разсейват и да останем спокойни и концентрирани. Ако вие имате други трикове за концентриране на работа или просто искате да изкажете мнение по темата, можете да го направите в коментарите отдолу.

Споделете мнение

Loading Facebook Comments ...