Днес искам да ви разкажа една лична история. При това моя. Преди около две-три години за първи път се сблъсках с така нареченото МЛМ или мултилевъл маркетинг. Това са онези фирми, където рекламата се пренася от уста на уста и градиш под себе си екип. Компанията се занимаваше с почивки и туризъм. Презентацията, на която присъствах, беше страхотна и ти показваше живот на пътувания, за който голяма част от хората си мечтаят. Е, как да не се запишеш, а?

Лош МЛМДаааа, обаче входната такса беше 500 лв. Ще си помислите, че съм имала достатъчно акъл да не ги дам… Вече го имам, но тогава явно не. Или по-скоро е трябвало да се опаря. Освен входната такса, разбира се, имаше и месечна, която беше по още около 100 лв. И ето го и разковничето. Ако запишеш 3-ма души, твоята месечна такса отпада.

Тогава не ми дойде на акъла, че това е фирма, която реално няма продукт и само се чуди как да изкара пари от хора, които мечтаят за живот, изпълнен с пътешевствия. Няколко месеца по-късно и около 1000 лв на минус ми дойде акъла и се отписах. Бях решила, че ако в бъдеще чуя МЛМ компания, ще бягам със скоростта на светлината.

И наистина си изпълних това обещание към себе си. Чуех ли МЛМ и дим да ме няма.

Единственият ми досег с МЛМ компания беше с Орифлейм и то защото си поръчвах една очна линия от една приятелка. И така години наред. Тази моя приятелка все се опитваше да ми дава каталог и аз всеки път се дърпах.

Мина известно време и напуснах работа. Бях решила да развивам собствен проект (все още го работя!), но като всяко ново начало е доста трудно и имах известни колебания кое как да направя. Все още бях от хората, които усещат, че не са на 100% удовлетворени от това, което правят, но не знаех кое е точно това, което ми харесва. Усещах, че съм на прав път, но все нещо ми се изплъзваше. В едно обаче бях категорична. Не исках повече да работя за друг и за целите на друг. Исках да си работя за моите, да гоня моите мечти, ръководени от моята ценностна система.

Един ден се обадих на тази моя приятелка от Орифлейм и я помолих да се видим. Въпреки че се занимаваше с МЛМ, знаех, че там има успех и не работеше нищо друго. Беше си шеф сама и исках да я помоля за съвет. Излязохме да се видим и ми разказа как Орифлейм правят бизнес семинар с много добър лектор от Украйна и как ще ми е полезно за моите неща. Това беше моментът, в който ми хрумна, че мога да се регистрирам в Орифлейм, за да им ходя на обученията.

Как да учишВсе пак нацелих кампания за безплатна регистрация и на фона на 500 лв за предният ми опит си беше напълно безопасно. А насреща получавах достъп до стабилни обучения и знания, плюс доста нови запознанства. Бях наясно, че имам доста да поработя над комуникацията си лице в лице и над уменията си за продаване на живо. Никога не се бях занимавала с подобно нещо, а проектът, с който съм се захванала и съм решила да реализирам, определено ще изисква такива умения от мен.

Т.е. регистрирах се с ясната представа, че тотално не смятам да се занимавам с Орифлейм, а само да трупам знания и контакти, които да ми помогнат за моите си неща.

И дойде денят на семинара.

Отивам сутринта (крива от купонясване предната вечер) и тази моя приятелка ме посреща с широка усмивка. Влизам аз с въпросителна физиономия в залата и какво виждам? Около 80 човека усмихнати, позитивни, пълни с живот и надъхани за успех. Мисля си “Хмм… къде попаднах?!” И с най-скептичната си усмивка седнах най-отзад. И семинарът започна.

Няма да разказвам как минаха двата дни. Научих адски много, макар и да бях скептична като отидох. Но ще заминат няколко страници в описания на преживяното, затова само ще кажа, че на края на втория ден се метнах на врата на тази моя приятелка и й казах “Мерси, че ме накара да дойда”. Семинарът завърши по следният начин. Хората се бяха разделили в две колони и бяха направили коридор между тях. И всеки един минаваше на бегом в средата като от двете страни хората му даваха гепи. В началото си помислих “Тези са луди”. Обаче тази моя приятелка ме издърпа в средата и ми каза “Ще ме слушаш!” и аз се озовах в началото на тази върволица от хора с 80 усмихнати лица към мен и всички се протягаха да ме поздравят. Не знам кога последно съм виждала толкова позитивизъм и хъс на едно място. Всъщност май ми беше за първи път. С най-срамежливата си усмивка тръгнах да бягам напред, давайки гепи на всички от двете ми страни, а накрая на тази пътечка от хора ме чакаше едно от главните лица на Орифлейм за България, която ми даде най-сърдечна прегръдка.

Част от екипа на Орифлейм БългарияБях в пълен шок колко зареждащо ми се отрази това.

Заминах си и писах на тази моя приятелка, която между другото се казва Деси. Писах й “От тук нататък ще те слушам за всичко”.

На този семинар разбрах, че толкова грешно е представен МЛМ моделът от фирми, които се опитват да направят бързи печалби за сметка на наивните хора, а всъщност има компании, които са изрядни и правят всичко за консултантите си да са щастливи. Все пак това са хората, които правят рекламата на продуктите от уста на уста.

Разбрах, че в Орифлейм има няколко варианта да печелиш:

  • да купуваш за себе си качествена шведска козметика с отстъпка
  • да показваш продуктите на приятели и така да правиш по-големи поръчки и да печелиш от консултантската отстъпка
  • да създаваш екип, когото да учиш на нови знания, да го развиваш, да помагаш на всеки един човек да израства и да гони мечтата си
  • да срещаш нови хора, да трупаш нови знания и опит и да си в приятелска среда на подкрепа и мотивация

Това е като да решиш да отвориш магазин, но вместо да си на конкретна локация, магазинът може да е в чантата ти под формата на каталог. После, ако искаш, можеш да вземеш под крилото си консултанти, които да обучаваш, а ако има такива, които искат и те да градят екип, за който да се грижат, то все едно отваряш франчайз и правиш верига на магазина си. При това можеш сам да определяш кога точно да го работиш и по колко часа на седмица. Като си го оформих в главата с модел от реалността, който познавам, ми се стори супер елементарно и невероятно готино.

В последствие разбрах, че Орифлейм правят и семинари в чужбина като при определен достигнат оборот всеки консултант може да се класира за тези семинари и познайте…. Орифлейм поема всичко. Път, спане, храна, при това в 5-звездни хотели. Деси ми разказа на дълго и на широко за семинара преди месец в Испания. А и доста снимки гледах.

Реших, че искам да съм активна в Орифлейм и да помогна на повече хора да използват качествена шведска козметика, която е на достъпни цени, именно защото фирмата не пилее майка си и баща си за всякакъв вид реклами и няма 3-ма посредника между производител и краен клиент, които да си слагат надценки.

Да помагаш на другитеИскам да помогна на хората да си докарат допълнителен доход, за да имат една сигурност, че поне основните им нужди са осигурени.

Искам да помогна на повече хора да достигнат нива на пасивен доход, който след няколко години ще им позволи да са финансово независими и по този начин да отделят повече за личностното си развитие, на семействата си, да преследват мечтите си, които до скоро не са вярвали, че ще могат, защото винаги до сега се е налагало да работят за пари.

Аз за себе си открих кое е нещото, което ми е водеща сила и какво искам да правя занапред. Искам да помагам на хората да бъдат най-доброто си АЗ. Да си доказват, че могат. Да преследват мечтите си. Да откриват в себе си тази лудост, която е способна да променя света.

Защото животът е един и той е кратък. Трябва да го живеем сега и то на пълни обороти, защото вчера никога няма да се промени, а утре зависи от това, което предприемем днес. Не можеш да промениш живота си за един ден, но можеш да промениш мисленето си за един ден и това да промени живота ти.

Ако ти откри себе си някъде из тази история или споделяш моето виждане, свържи се с мен. С удоволствие бих отделила време на всеки един да му разкажа по-подробно за какво става дума и как заедно можем да променяме нещата към по-добро за нас и нашите приятели.

Орифлейм България - Успей с мен

Споделете мнение

Loading Facebook Comments ...