Днес малко ще се отдалеча от позитивните “клишета”, но в крайна сметка трябва да обръщаме внимание и на негативните неща, за да можем малко по малко да поправяме и тях.

Вчера си говорих с една приятелка (и колежка) и ми се оплака, че зад гърба си чува доста “красиви и мили неща” и честно казано се ядосах. Вярвам, че на много от вас ви се е случвало да чуете от някого, че еди кой си казал за вас нещо си, което пък го бил чул от не знам си кого. Не малко пъти и аз съм го чувала по мой адрес. Може би тук е моментът да кажа WTF???? Или за по-възрастните читатели… Какво по дяволите?!

За вас, одумваните и герои на интриги и клюки:

Изобщо не го приемайте все едно се е случило кой знае какво. Знам, че е гадно и за свестните хора това си е доста стабилна обида, но за съжаление, случва се хората да ви плюят зад гърба и да си измислят истории за вашия живот. Първия път, когато до мен стигнаха клюките, в които аз бях героят, бях адски разстроена и може би в продължение на две седмици все бях тъжна и унила. Чудих се с какво съм го предизвикала и като типичен представител на зодия Дева анализирах ситуацията от колкото гледни точки успях да измисля.

Знаете ли до какви изводи стигнах?

1. Голяма част от хората просто нямат по какъв друг начин да разнообразяват ежедневието си. “Я, скучно ми е. Да видим как да си го направя по-интересно. Ооо мога да забъркам някоя каша. Да, това ще е забавно.” Ами страхотно забавление! Наистина ли ще оставите такъв тип човек да ви развали настроението с поредната простотия, която е измислил?

2. Техният живот е скучен, та за това са вторачени във вашия. “Ааау гледай тази къде е ходила. 100% онзи мъж й е платил всичко. Че тя иначе как ще си го позволи. Пък той какъв е грозен… сигурна съм, че е с него заради парите. Тц тц тц каква меркантилна к**ка”. Ако искате вярвайте, но този разговор съм го слушала в заведение. Необходимо ли е изобщо да коментирам? Най-вероятно просто двете дами ги беше яд, че момичето се забавлява и си има човек до себе си. Показват си го по доста просташки и грозен начин. Сигурна съм, че има доста по-интересни теми за обсъждане от това кой какво на кого плаща примерно. Та, сериозно ли ви пука какво си мислят за вас такива хора? Ама нека си го мислят. Вие си изкарвате страхотно докато някой ви обсъжда вместо да живее собствения си живот. Техен си проблем, а не ваш!

Не го приемайте навътре3. Чисто и просто завиждат. Един от типичните примери е, когато някоя жена се справя добре на работа и съответно шефовете й обръщат внимание, зачитат мнението й и евентуално израства в йерархията. Не е необходимо да ви казвам, че щом е така значи е спала с някого от висшестоящите, нали? Ама разбира се, че едва ли жената се развива заради личностните и професионалните си умения. Нито пък заради усилията, които полага. Щом е жена значи е заради това, че е спала с някого. Направо съжалявам хората, които разсъждават по този начин. И честно казано би трябвало и вие да ги съжалявате вместо да се ядосвате и депресирате заради глупостите, които някакви хора ръсят зад гърба ви.

Говорете си4. От злоба. Възможно е да сте направили нещо, с което да сте засегнали някого. Независимо дали вие сте засегнатия или не,  не мислите ли, че е по-рационално да говорите с човека вместо да наговорите куп глупости, за които после е възможно да съжалявате? От друга страна злобни хора винаги ще има, така че ако реално няма причина за нападките по ваш адрес, то просто не се занимавайте. Злобата си е тяхна и вреди на техния живот, а не на вашия! И моля ви, не падайте до тяхното ниво. Крайно излишно е и не носи никаква полза на никого.

За вас, креативните създатели на интриги и клюки:

Браво, много сте креативни! Защо сега не опитате да отделите креативизма си от кретенизма и не опитате да направите нещо смислено? Ако толкова ви е скучно вместо да си измисляте глупости може просто да прочетете някоя книга, да отидете на кино, да помогнете на някого с нещо, да излезете с приятели (не за да клюкарите), намерете си хоби. Защо трябва да измисляте някакви тъпотии, които освен за повдигане на самочувствието ви не помагат с нищо друго? Наистина ли това е единственият ви начин да си погалите егото? Силно се надявам отговорът да не е “Да”.

Преди да говоритеЗавиждате ли, че на работа не са повишили вас или не са пратили вас на командировка или не сте отишли на почивката, на която е ваш приятел или каквото и да е от този тип? Вместо да започнете да пръскате злоба и цветисти думички можете просто да се замислите каква е причината за това. Нека да разгледаме два варианта:

Вариант 1. Започвате да си измисляте всякакви ситуации в главата, които нямат нищо общо с реалността. Изпълнени сте със завист, която естествено трови вашето съзнание и емоции. Измисляте пъклен план за най-добрата интрига, така че на другия човек да му стане максимално гадно. Да кажем, че успеете да реализирате плана си и потривате доволно ръчички. Какво се получава? На другия човек му е неприятно известно време, но след това всичко минава и няма и грам спомен от ситуацията. Продължава да се развива и да си живее живота. А при вас? Е, вие сте имали момент на триумф и до там. Нещо за вас променя ли се? Не. Седите си на все същото място и не след дълго ще попаднете в подобна ситуация отново.

Вариант 2. Впрягате всички сили да помислите защо се е получило така и обръщате фокуса върху себе си. Разсъждавате какво можете да подобрите в себе си. Дали не ви стигат знания? Дали не ви стигат умения? Дали не ви достига отношение? Дали не ви достига нещо друго? А може би не сте се насочили в правилната сфера и силата ви е другате? Просто анализирайте ситуацията и извлечете най-доброто за себе си. Какво се получава? Развивате се, учите се, ставате по-добри и следващия път вие ще сте този под светлината на прожектора. Но този път и усещането ще е много по-различно. Няма да е удовлетворението от злобата, което е еднократно, а ще е удовлетворението от това, че вие сте постигнали нещо, научили сте и това остава завинаги.

Е, кой вариант бихте избрали?

Тайната на интригите и клюките е, че от тях просто няма смисъл. Няма смисъл нито да се ядосвате ако вие сте потърпевшите, нито пък да ги създавате. Единственото, което ни носят са само моментно разстройване или пък моментно удовлетворение. Животът е кратък. Живейте го по-ползотворно!

Иии отново ако сте съгласни с мен ще се радвам да споделите статията и да покажем на повече хора, че не всичко е в клюките и интригите и те не заслужават грам внимание.

Споделете мнение

Loading Facebook Comments ...