За повечето от вас най-вероятно звучи абсурдно да си взимате регулярни кратки почивки докато сте на работа. Това разбиране за съжаление в България е все още доста модерно. У нас всеки трябва да си е на компютъра постоянно и да прави това, за което е взет на работа. Инсталират се камери, има системи за мониторинг на служителите. Това, което обаче забелязвам по себе си е, че когато съм концентрирана повече време върху една задача някак в един момент фокусът ми се губи и започвам да се разсейвам. По тази причина се разрових да намеря малко проучвания по темата и искам да ги споделя с вас.

Кратки разговори по време на работаAlejandro Lleras (съжалявам, че не го пиша на български, но не съм особено сигурна как се произнася) е професор в университета в Илинойс. Той прави проучване кога хората са по-концентрирани и по-ефективни. Lleras обяснява, че както кожата свиква с усещането на допира на дрехите и в един момент не отчита този допир, така и мозъкът, когато е концентриран върху някоя задача, в един момент свиква да е в това състояние и спира да възприема това, което правим. От проведения тест групата с най-добри резултати е тази, която за 50 минути е имала две кратки почивки. Често взимането на почивки на работа се свързва с мързел и несериозно отношение, а всъщност вече има доказателства, че кратките почивки подобряват работата.

Друго изследване в кол център показва, че служителите, които си взимат регулярно кратки почивки повишават ефективността си с около 33%. Те могат да поемат повече клиенти и да се справят с тях по-бързо и качествено.

Как си почиваме ние на работа?

Разтягане на работаИмайки предвид, че работя в офис на компютър едва ли е необходимо да казвам и колко е вредно да седим по 8 часа без да се движим особено много и да се взираме в монитора. За това реших да пробвам да вкарам малка почивка (3-4 минутки). Колкото и смешно да ви звучи пускам весела и динамична песен, на която всички ставаме и започваме да правим малко разтягания както децата в началото на часа по физическо. Какво се получи?

  • На всички им се повдига настроението, а в крайна сметка е супер да работиш в среда, където хората са усмихнати и се смеят.
  • Раздвижваме се. Макар и да е за кратко време все пак усещането след това е чудесно.
  • Взимаме си кратка почивка, което ни помага после да бъдем по-концентрирани
  • Очите ни си отпочиват от взирането в монитора
  • Екипът се сплотява

Не е необходимо задължително да го правите с другите си колеги. Ако никой не иска да ви се върже на акъла нищо не пречи да се пораздвижите сами.

Може да е нещо, което трае няколко минутки, но помага много. Малките неща са важни. Не ги пропускайте!

Споделете мнение

Loading Facebook Comments ...